Bahan-bahan ( Ikut suka.. )
- 1 sudu besar mentega
- 2 sudu besar minyak masak
- jagung kering secukupnya
- garam secukup rasa
- Tambah Karamel [Optional]
- 1 sudu mentega/margerin
- 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
- Tambah Coklat [Optional]
- 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)
Cara-cara
- Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
- Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
- Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
- Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
- Ni rupa jagung kering tu..
- Untuk Karamel [Optional]
- Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.
- Untuk Coklat [Optional]
- Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.
Tag
APAM PELANGI
Bahan-bahan :
- 2 biji telur
- 1 sudu teh ovellet
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 150 gm tepung gandum (1 1/3 cwn)
- 150 gm gula halus (2/3 cwn)
- 125 ml santan kara
- 1 sudu teh baking powder
- garam secubit
- pewarna
- Pukul telur dengan gula dan ovelet sampai gebu.
- Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
- Masukkan tepung yangg diayak bersama baking powder kacau rata.
- Bahagi kepada 3 warna yang kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak
MEE HOON KUNGFU
Bahan-bahannya:
- 1 bungkus Meehoon (direndam hingga lembut dan digoreng dengan minyak yang sedikit sehingga sedikit garing
- Bawang putih 5 ulas (ketuk)
- Bawang besar yang sedang (hiris)
- Cili merah 1 biji (hiris)
- Cili padi 7 biji (ketuk sikit atau biarkan bulat sj)
- Ayam /udang/sotong (ikut suka sebagai perencah)
- Cube ayam/bilis 1 ketul
- Sos tiram 3 sudubesar
- Sos tomato 3 sudu besar
- Karot 1 biji /sawi/cauliflower (potong bulat atau nipis)
- Serbuk lada sulah 1 suduteh
- Air 3 cwn (ikut pekat dan banyak kuah yang kita mahukan)
- Garam (agak2 masinnya sebab dah letak sos tiram)
- Gula dalam 2 sdbesar(manis2 sikit kuahnya lagi sedap)
- Tepung jagung 1 sdbesar (bancuh dengan air)-kuah kalau rasa pekat sgt, tambah air lagi
- Bawang goring segenggam
- Daun sup n bawangTelor 5 biji(sebiji sorang kalau suka)-rebus dalam periuk lain, jgn campur dengan kuah nanti jadi pekat sangat)-guna air sikit je pastu masukkan telur hingga masak, buat sehingga habis
Cara-caranya:
- - Tumis bawang putih, merah n cili hingga layu
- - Masukkan tomato sos dan sos tiram dan digaul rata
- - Masukkan perencah ayam/sotong/udang (ikut suka) dan gaul sebagi sehingga separuh masak
- - Masukkan sayur2an dan air...biarkan sayur masak dan kuah menggelegak
- - Masukkan pula air tepung jagung (adjust ikut berapa banyak kuah yang dikehendaki)-kalau pekat tambah air
- - Garam,gula dan lada sulah
- - Tabor bawang goring dalam kuah dan kacau sebati- Hidangkan meehoon yang dah digoreng tadi(tk nak goreng pun takpe) dengan kuah kungfu, telur,bawang goreng, daun sup dan daun bawang....meletop!!