Jangan Lupa, klik le di sini, thanks!

FOLLOWERS

RESEPI


Bahan-bahan ( Ikut suka.. )

  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya
  • garam secukup rasa
  • Tambah Karamel [Optional]
  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
  • Tambah Coklat [Optional]
  • 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Cara-cara

  1. Snv32180
    Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
  2. Snv32176
    Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
  3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
  4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
  5. Snv32181
    Ni rupa jagung kering tu..
  6. Untuk Karamel [Optional]
  7. Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.
  8. Untuk Coklat [Optional]
  9. Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

Tag



APAM PELANGI




Bahan-bahan :
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum (1 1/3 cwn)
  • 150 gm gula halus (2/3 cwn)
  • 125 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit
  • pewarna
Cara-cara :
  1. Pukul telur dengan gula dan ovelet sampai gebu.
  2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  3. Masukkan tepung yangg diayak bersama baking powder kacau rata.
  4. Bahagi kepada 3 warna yang kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak 

MEE HOON KUNGFU


Bahan-bahannya:


  • 1 bungkus Meehoon (direndam hingga lembut dan digoreng dengan minyak yang sedikit sehingga sedikit  garing
  • Bawang putih 5 ulas (ketuk)
  • Bawang besar yang sedang (hiris)
  • Cili merah 1 biji (hiris)
  • Cili padi 7 biji (ketuk sikit atau biarkan bulat sj)
  • Ayam /udang/sotong (ikut suka sebagai perencah)
  • Cube ayam/bilis 1 ketul
  • Sos tiram 3 sudubesar
  • Sos tomato 3 sudu besar
  • Karot 1 biji /sawi/cauliflower (potong bulat atau nipis)
  • Serbuk lada sulah  1 suduteh
  • Air 3 cwn (ikut pekat dan banyak kuah yang kita mahukan)
  • Garam (agak2 masinnya sebab dah letak sos tiram)
  • Gula dalam 2 sdbesar(manis2 sikit kuahnya lagi sedap)
  • Tepung jagung 1 sdbesar (bancuh dengan air)-kuah kalau rasa pekat sgt, tambah air lagi
  • Bawang goring segenggam
  • Daun sup n bawangTelor 5 biji(sebiji sorang kalau suka)-rebus dalam periuk lain, jgn campur dengan kuah nanti jadi pekat sangat)-guna air sikit je pastu masukkan telur hingga masak, buat sehingga habis

Cara-caranya:

  1. -   Tumis bawang putih, merah n cili hingga layu
  2. -   Masukkan tomato sos dan sos tiram dan digaul rata
  3. -   Masukkan perencah ayam/sotong/udang (ikut suka) dan gaul sebagi sehingga separuh masak
  4. -   Masukkan sayur2an dan air...biarkan sayur masak dan kuah menggelegak
  5. -   Masukkan pula air tepung jagung (adjust ikut berapa banyak kuah yang dikehendaki)-kalau pekat tambah air
  6. -   Garam,gula dan lada sulah
  7. -   Tabor bawang goring dalam kuah dan kacau sebati-   Hidangkan meehoon yang dah digoreng tadi(tk nak goreng pun takpe) dengan kuah kungfu, telur,bawang goreng, daun sup dan daun bawang....meletop!!
  8.